De toekomstvisie van Mercedes-Benz Trucks

De toekomstvisie van Mercedes-Benz Trucks

Daimler Trucks staat behoorlijk in de spotlights met twee Mercedes-Benz concepttrucks die binnen afzienbare tijd aan de eerste praktijktests worden onderworpen. In Berlijn werden de GenH2, met een op waterstoftechniek gebaseerde aandrijving, en de volledig elektrisch aangedreven eActros LongHaul voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

gen2h truck

Mercedes-Benz GenH2.

De Mercedes-Benz GenH2 beleefde zijn wereldpremière als conceptvoertuig maar Daimler Trucks sprak meteen de ambitie uit om in 2023 te beginnen met klantentests en de serieproductie te starten in de tweede helft van het decennium. De in serie geproduceerde versie van de GenH2 moet een totaalgewicht van 40 ton en een laadvermogen van 25 ton hebben.

Daimler Trucks geeft de voorkeur aan vloeibare waterstof (LH2) in plaats van de gasvariant. LH2 heeft een hogere energiedichtheid waardoor de prestaties van de truck gelijk zijn aan die van een vergelijkbare conventionele dieseltruck. Deze heavy-duty brandstofceltruck haalt een actieradius van 1.000 kilometer en is daarmee geschikt voor het langeafstandstransport. De GenH2 heeft twee roestvrijstalen waterstoftanks met een hoge opslagcapaciteit van elk 40 kilogram. Het brandstofcelsysteem moet 2x 150 kW gaan leveren. Daarnaast beschikt de truck over een batterij die tijdelijk 400 kW extra levert. De opslagcapaciteit van de batterij is met 70 kWh relatief laag. Deze is dan ook niet bedoeld om aan de standaard energiebehoefte te voldoen, maar om incidenteel stroomondersteuning te bieden aan de brandstofcel, bijvoorbeeld bij piekbelastingen tijdens het accelereren of tijdens het bergop rijden. De relatief lichte accu maakt tegelijkertijd een hoger laadvermogen mogelijk. In de serieproductievariant zal de accu worden opgeladen met remenergie en overtollige brandstofcelenergie. In de testversie zijn twee elektromotoren ontworpen voor 2x 230 kW continu vermogen en 2x 330 kW maximaal vermogen. Het koppel is respectievelijk 2x 1577 Nm en 2x 2071 Nm. 

VOLLEDIG ELEKTRISCH.

eActros LongHaul.

De Mercedes-Benz eActros LongHaul is een batterijaangedreven 4×2 trekker die net als de GenH2 geschikt is voor het transport op langere afstanden. Mercedes-Benz biedt met deze volledig elektrische truck een alternatief voor de conventionele dieseltruck. Met een actieradius van 500 kilometer is de eActros LongHaul bedoeld voor energiezuinig transport voor langere afstanden die goed te plannen zijn. In de praktijk blijkt de inzet in het langeafstandsvervoer van transportbedrijven in veel gevallen niet meer dan ongeveer 500 kilometer te bedragen, een afstand die de eActros LongHaul in één keer kan afleggen. Bovendien hebben vrachtwagenchauffeurs zich aan wettelijke eisen te houden met betrekking tot de rijtijden. In de EU moeten vrachtwagenchauffeurs na 4,5 uur rijden minimaal 45 minuten pauze nemen. In die tijd kan de batterij dankzij de nieuwste oplaadtechnologie voor een heel groot deel worden aangevuld. Ook meent Daimler Trucks dat er meer kansen zijn om de actieradius te vergroten door bijvoorbeeld tijdens het laden of lossen de eActros LongHaul aan de laadpaal te leggen. Naar verwachting zal de eActros LongHaul in 2024 klaar zijn voor serieproductie.

De Mercedes-Benz eActros voor distributietransport gaat volgend jaar in serieproductie. Op dit moment worden de laatste klantentests verreden. Deze zomer had Simon Loos de primeur om als eerste Nederlandse transporteur de eActros in de eigen distributiepraktijk te mogen testen. De actieradius van de in serie geproduceerde eActros op één acculading zal aanzienlijk groter zijn dan de 200 kilometer van het prototype. 

Trucks eactros longhaul
Truck laden

DE TOEKOMST.

ePowertrain.

Daimler Trucks zet voor de toekomst in op CO2-neutraal transport. Het platform ePowertrain is opgericht om op termijn de brandstofcel en elektrische trucks wereldwijd aan te kunnen bieden. 

Wij staan voor u klaar

Plan uw afspraak of neem contact op

Werkplaatsafspraak

Mail ons

088 – 889 1000

Stel je vraag

Wij staan voor u klaar

Plan uw afspraak of neem contact op

Werkplaatsafspraak

Mail ons

088 – 889 1000

Stel je vraag