Mercedes-Benz introduceert elektrische eVito, EQV en eDrive

eVito: elektrisch rijden is de toekomst

EfficiŽnt, zuinig, flexibel en altijd betrouwbaar: met de eVito bewijst Mercedes-Benz Vans dat volledig elektrische bestelwagens concurrerend kunnen zijn en voor dezelfde TCO kunnen worden ingezet als dieselvarianten. De eVito is sinds midden 2019 beschikbaar voor de Nederlandse markt.


De eVito is vooral geschikt voor transport in stedelijke gebieden, maar voldoet door zijn actieradius en laadcapaciteit ook aan de eisen van bijvoorbeeld servicemonteurs. De eVito heeft een 41,4 kWh-batterij, waarmee hij een actieradius heeft van 150km (WLTP). Daarna is de eVito in slechts zes uur weer op te laden. Zijn elektrische aandrijflijn heeft een vermogen van 84 kW en 300 Nm koppel. De topsnelheid van de eVito kan worden afgestemd op zijn gebruik. Als hij vooral in de stad rondrijdt, is een topsnelheid van 80 km/u voldoende. Dat bespaart energie en maximaliseert de actieradius. Wanneer de eVito over langere afstanden wordt ingezet, is een topsnelheid van 120 km/u mogelijk.


De middelgrote bestelwagen is er in twee lengtes. De reguliere eVito heeft een laadvermogen van 6m≥ met een nuttig laadvermogen van 1.015 kg en is dus vergelijkbaar met de Vito met verbrandingsmotor. Daarbij is er ook een extra lange versie. Die heeft een laadvermogen van 6,6m≥ met een maximaal toegestaan gewicht van 3.200 kg. Het batterijpakket van de eVito bevindt zich onder de vloer, waardoor er een grote bruikbare laadruimte ontstaat.


Blijf op de hoogte!

Aanmelden voor de nieuwsbrief


Is jouw bedrijf klaar geschikt voor de inzet van elektrische bestelwagens?

Check het met de eVan Ready App

Download voor iPhone

Download voor Android
Mercedes-Benz EQV: de eerste elektrische premium-MPV ter wereld

Als nieuwste telg van de Mercedes EQ-familie combineert de eerste elektrisch aangedreven premium-MPV van Mercedes-Benz emissievrije mobiliteit met overtuigende prestaties, een hoge mate van functionaliteit en een esthetisch design.


De technische highlights van de EQV zijn een actieradius van 405 kilometer (voorlopig cijfer) en de mogelijkheid om via snelladen de hoogspanningsaccu van 10 tot 80 procent bij te laden in minder dan een uur. Bovendien biedt de Mercedes-Benz EQV een maximaal interieurcomfort en een ongeŽvenaarde flexibiliteit. 


De elektrische aandrijving van de Mercedes-Benz EQV bevindt zich op de vooras, onder de voorzijde en is te laden via de aansluiting in de voorbumper. Het maximale vermogen van de aandrijflijn is 150 kW. De elektromotor, de overbrenging met vaste verhouding, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een geÔntegreerde, compacte eenheid. De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu die in de onderkant van het voertuig is geplaatst. De lage en centrale opstelling heeft ook een positief effect op de rijeigenschappen van de EQV en zorgt ervoor dat de topsnelheid van deze premium MPV 160 km/h bedraagt. Doordat de accu, met een bruikbare capaciteit van 90 kWh, in de onderzijde van de auto is geplaatst, is de volledige interieurruimte beschikbaar. Daarmee voldoet de volledig elektrische Mercedes-Benz MPV aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit en flexibiliteit en is het model geschikt voor het meest uiteenlopende gebruik, voor bijvoorbeeld gezinnen of als representatieve shuttle.


Meer informatie over de EQV
Mercedes-Benz eDrive - eSprinter


Na de introductie van de Mercedes-Benz eVito volgt in 2020 ook de eSprinter, die in eerste instantie als bestelwagen met een verhoogd dak en een toegelaten gewicht van 3.500 kg op de markt komt. Zijn maximale laadvolume is met 10,5m≥ gelijk aan dat van de Sprinter met dieselmotor. Het batterijpakket van de eSprinter (bestaande uit vier units) is 55 kWh groot en zorgt voor een actieradius van circa 150 km (WLTP). De maximale laadcapaciteit is dan 900 kg. Er is ook een variant leverbaar met drie batterij-units (41 kWh). De actieradius van de eSprinter komt dan op zo’n 115 km uit en de maximale laadcapaciteit op 1.040 kg. Het vermogen en koppel van de elektrische aandrijflijn van de eSprinter zijn gelijk aan die van de instapdiesel: 84 kW en 300 Nm. Net zoals bij de eVito kan de topsnelheid worden ingesteld. Voor stedelijk gebruik is 80 km/u voldoende, maar tot 120 km/u is ook mogelijk.


eDrive@VANs-strategie

De eDrive@VANs-strategie van Mercedes-Benz Vans beperkt zich niet alleen tot de introductie van de eVito en eSprinter. Mercedes-Benz Vans werkt samen met klanten om tot een op maat gemaakt systeem te komen voor de hele vloot. Daarbij zijn het kiezen van de juiste voertuigen, het opzetten van een slimme laadinfrastructuur, een overzicht van de totale cost of ownership en een analyse van de operationele en technische omstandigheden bij een klant van groot belang. Twee voorbeelden van de nauwe samenwerking met klanten zijn de proefprojecten die Mercedes-Benz Vans zijn gestart met de logistieke bedrijven Hermes en Amazon Logistics. Hermes wil 1.500 elektrische bestelwagens gaan inzetten en Amazon Logistics introduceert in Bochum en DŁsseldorf 100 eVito’s.

Fleet- en energiemanagement

Fleetmanagement wordt eenvoudiger gemaakt door de digitale services van Mercedes PRO connect. Ze kunnen onder meer worden gebruikt voor onderhoudsmanagement, rijstijlanalyse, verbeterde communicatie tussen vlootmanager en chauffeurs en zelfs het op afstand openen en sluiten van deuren en ramen. Daarbovenop levert Mercedes-Benz Vans een nieuwe service voor intelligent laadmanagement, waarmee in real time de laadstatus van alle bestelwagens in de vloot kan worden weergegeven. 


Zo kan de laadinfrastructuur optimaal worden gebruikt. Bovendien is het belangrijk dat de eVito en eSprinter zo efficiŽnt mogelijk omgaan met hun energie. Het gebruik van stoelverwarming of de airco heeft bijvoorbeeld een direct effect op de actieradius. 


De eVito en eSprinter kunnen daarom voor vertrek op temperatuur worden gebracht. Dat vermindert de hoeveelheid energie die daarvoor onderweg nodig is. Het terugwinnen van remenergie is cruciaal voor de eVito en eSprinter. Die eerste heeft drie rijmodi en vier terugwinniveaus. Daarmee kan de bestuurder de eVito perfect afstemmen op de omstandigheden en zijn of haar rijstijl.    Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart